Professionals

Het PAS programma

Het online programma PAS (Persoonlijk Advies bij het Stoppen met roken) is een stoppen met roken programma dat is ontwikkeld door de Universiteit Maastricht. De bedoeling van het programma is om rokers door middel van online advies op maat te begeleiden bij het stoppen met roken en hiermee de kans op een succesvolle stoppoging te vergroten. Informatie over de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van het PAS programma vindt u bij Het onderzoek

Voor wie is het PAS programma?

Het PAS programma is geschikt voor elke roker die:
  • Binnen 6 maanden wil stoppen met roken
  • Toegang heeft tot het Internet
  • De Nederlandse taal voldoende beheerst voor het doorlopen van de vragenlijsten en het lezen van de online adviezen
Daarnaast is het PAS programma in principe ontwikkeld voor volwassenen. 

Hoe werkt het PAS programma?

  1. De eerste keer dat een roker inlogt in het PAS programma wordt een vragenlijst over roken en stoppen met roken ingevuld. De roker plant dan ook een stopdatum binnen 4 weken. Daarna wordt er direct een uitgebreid, persoonlijk advies getoond. Dit advies kan de roker dus meteen lezen, maar hij/zij kan het ook uitprinten. Daarnaast wordt het advies ook naar de roker verstuurd per e-mail.
  2. Twee dagen na de geplande stopdatum wordt de roker gevraagd om op Internet een heel korte vragenlijst in te vullen. Er wordt gevraagd of de roker al gestopt is met roken en zo ja, of hij/zij nog steeds niet rookt. Hierop volgt een kort persoonlijk advies. 
  3. 6 weken na het invullen van de 1e vragenlijst vult de roker opnieuw een vragenlijst in op Internet. Hierop volgt weer een uitgebreid persoonlijk advies. 
  4. 6 maanden na het invullen van de 1e vragenlijst wordt de roker gevraagd om weer een vragenlijst in te vullen op Internet. Hierop volgt weer een uitgebreid persoonlijk advies.

Erkenning en verdere ontwikkeling

Er wordt gewerkt aan het laten opnemen van het PAS programma als erkende interventie in de database van het Centrum Gezond Leven.Tot deze tijd staat het PAS programma helaas nog niet online.

Daarnaast wordt op dit moment het PAS programma verder ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie hierover vindt u bij Verdere ontwikkeling van het PAS programma

Zodra het erkenningstraject en de verdere ontwikkeling is afgerond komt het PAS programma weer online te staan. 

Share by: